🎁 Magazine cu campanii și reduceri partenere BF.ro!

Top 10 mall-uri din România după cifra de afaceri și profit în 2023; Băneasa Shopping City pe primul loc

Cine sunt liderii retailului în România? Topul mall-urilor cu cele mai mari afaceri și profituri în 2023

Mega Mall București

Într-o piață dinamică și în continuă expansiune, mall-urile din România nu doar că își consolidează pozițiile pe piața locală, dar atrag și investiții semnificative. Aceste centre comerciale au devenit destinații preferate pentru cumpărături, divertisment și socializare, în ciuda provocărilor economice și a schimbărilor aduse de pandemie. Analizând cifrele de afaceri și profiturile înregistrate în 2023, putem observa nu doar care sunt cele mai puternice mall-uri din România, dar și cum reușesc acestea să își mențină relevanța și atractivitatea.

Conform datelor publicate pe Termene.ro și prelucrate de Economedia, Băneasa Developments, operatorul Băneasa Shopping City, AFI Palace Cotroceni și Iulius Mall Timișoara sunt în topul celor mai mari mall-uri din România, în funcție de cifra de afaceri din 2023. La capitolul profit, Băneasa Shopping City domină, fiind cel mai profitabil centru comercial, urmat de Militari Shopping Center și Sun Plaza.

Top mall-uri după cifra de afaceri în 2023

 1. Băneasa Shopping City - Cifra de afaceri: 278,23 milioane lei (+9% față de 2022)
 2. AFI Palace Cotroceni - Cifra de afaceri: 278,02 milioane lei (-16% față de 2022)
 3. Iulius Mall Timișoara - Cifra de afaceri: 207 milioane lei (+3% față de 2022)
 4. Palas Iași - Cifra de afaceri: 170,09 milioane lei
 5. Mega Mall București - Cifra de afaceri: 168,65 milioane lei
 6. Constanța Shopping City - Cifra de afaceri: 137,44 milioane lei
 7. București Mall - Cifra de afaceri: 135,09 milioane lei
 8. Parklake București - Cifra de afaceri: 128,01 milioane lei
 9. Iulius Mall Cluj - Cifra de afaceri: 127,41 milioane lei
 10. Promenada București - Cifra de afaceri: 119,41 milioane lei

Top mall-uri după profit în 2023

 1. Băneasa Shopping City - Profit net: 170,71 milioane lei
 2. Militari Shopping Center - Profit net: 58,32 milioane lei
 3. Sun Plaza (Societatea Dezvoltare Comercial Sudului) - Profit net: 49,02 milioane lei
 4. Iulius Mall Cluj - Profit net: 31,26 milioane lei
 5. Palas Iași - Profit net: 25,08 milioane lei
 6. Ploiești Shopping City - Profit net: 20,40 milioane lei
 7. Constanța Shopping City - Profit net: 17,79 milioane lei
 8. Iulius Mall Suceava - Profit net: 19,82 milioane lei
 9. Iris Titan Shopping Center - Profit net: 17,55 milioane lei
 10. Galați Shopping City - Profit net: 15,33 milioane lei

Analiza pieței

În 2023, mall-urile din România au continuat să atragă clienți și să genereze venituri semnificative. Băneasa Shopping City rămâne liderul incontestabil atât în ceea ce privește cifra de afaceri, cât și profitabilitatea, consolidându-și poziția de top pe piața locală. AFI Palace Cotroceni și Iulius Mall Timișoara completează podiumul, arătând că investițiile în experiența clientului și diversificarea ofertelor sunt strategii de succes.

Deși unele mall-uri, precum AFI Palace Cotroceni și Mega Mall, au înregistrat pierderi, acestea sunt în scădere față de anii anteriori, ceea ce indică o recuperare treptată. În schimb, mall-uri precum Sun Plaza și Militari Shopping Center au raportat creșteri semnificative ale profitului, demonstrând reziliența și adaptabilitatea sectorului retail.


Târgul de Jucării 2nd Life revine la Veranda Mall; Copiii vând și donează pentru o cauză umanitară

Copiii aduc jucăriilor o nouă viață la Veranda Mall; târg educativ și distractiv pe 15 iunie

Târgul de Jucării 2nd Life revine la Veranda Mall; Copiii vând și donează pentru o cauză umanitară

Târgul de Jucării 2nd Life la Veranda Mall: Copiii dau o nouă viață jucăriilor

Pe 15 iunie, zona verde din fața Veranda Mall devine locul de întâlnire pentru cei mici, cu ocazia celei de-a patra ediții a Târgului de Jucării 2nd Life. Evenimentul este organizat în colaborare cu Asociația Green Revolution și Roaba de Cultură și va aduna peste 2500 de copii din 10 școli și grădinițe din Sectorul 2. Micuții vor avea ocazia să își vândă jucăriile și echipamentele sportive, oferind altor copii șansa de a se bucura de ele.

Activități diverse pentru cei mici

Pe lângă târgul propriu-zis, copiii vor putea participa la o serie de activități interesante, precum ateliere creative, jocuri, demonstrații și workshopuri. Acestea vor fi axate pe educația financiară, economia circulară și educația ecologică, având scopul de a promova valori esențiale precum sustenabilitatea și responsabilitatea financiară. Totodată, micuții vor învăța importanța implicării în comunitate, având posibilitatea să doneze o parte din banii obținuți din vânzări către o cauză umanitară aleasă de ei.

O zi educativă și distractivă

„Va fi o zi plină de activități deopotrivă distractive și educative,” a declarat Andreea Manole, Marketing Specialist Veranda Mall. „Este o zi de distracție care promovează valori precum sustenabilitatea, responsabilitatea financiară și implicarea în comunitate. Micuții au oportunitatea de a învăța cum să își gestioneze propriile vânzări și să își decoreze standurile, să își pregătească prețurile și să se organizeze. Este o lecție despre valoarea banilor, pe care micii antreprenori o pot învăța într-un mod distractiv. Târgul se apropie de inima comerțului specifică Oborului, care are o istorie puternică în această zonă.”